De Lönnke Bloazers  
   
   
  Midwinterhoorn blaasgroep uit Lonneker  
                       
 
 
   
   
   
   
   
                       
             
Print
Contact
 
                       
  Home

De bouw van de Midwinterhoorn

Een midwinterhoorn wordt gemaakt van een berken- elzen- of wilgenstam die al van nature een bepaalde kromming heeft. De ruwe stam dient ongeveer een lengte van 2 meter te hebben. Voor het schillen van de bast en het voorvormen van de stam worden gereedschappen gebruikt als een zaag, bijl, trekmes, schaven en raspen gebruikt. Gemiddeld krijgt de midwinterhoorn een lengte van 1.50 tot 1.80, waarvan de kant van het mondstuk (de happe) tussen de 3 en 5 cm is en de andere uiteinde tussen de 10 en 15 cm.

De ruwe boom

Daarna wordt de stam in twee delen gezaagd.

Het zagen

De beide delen worden over de gehele lengte uitgehold. Hierbij wordt een wanddikte van ongeveer 1 cm aangehouden. Hiervoor wordt een holle guts(beitel) gebruikt. Daarna wordt de binnekant van de helften door middel van schuurpapier gladgeschuurd. Het smalste stuk waar uiteindelijk de happe komt, wordt nog niet uitgehold. Aan de kant van de happe, wordt na het samenvoegen van de helften doormiddel van een boor een opening gemaakt om de happe in te plaatsen.

Het uithollenEr bestaan "droge" hoorns en "natte" hoorns. Bij droge hoorns zijn de twee hoornhelften met houtlijm weer met elkaar verbonden. Bij natte hoorns legt men op de zaagsnede een mattenbies en worden de hoornhelften met hoepels van bies tegen elkaar gebonden. Om ze luchtdicht te krijgen worden deze hoorns daarna in een waterput gehangen, zodat door het opzwellen van bies en hout alle naden zich luchtdicht sluiten. Deze hoorn moet dan ook onder water bewaard worden.

De droge hoorn wordt gelijmd en daarna goed nageschuurd en afgelakt. Meestal worden er dan ook biezen om de helften gebonden. Dit dient bij een droge hoorn echter enkel als versiering. De droge hoorn kun je daarentegen makkelijker bewaren. Je kunt hem daardoor aan de muur hangen, of zelfs achter de kast zetten.

Het lijmenAls mondstuk wordt een klein stukje speciaal gesneden vlierhout gebruikt, waarvan de kern makkelijk verwijderd kan worden. Het mondstuk, de happe, wordt schuin afgesneden, zodat er tegen de zijkant van de hoorn wordt geblazen. Tegenwoordig met de nieuwe technieken worden er ook wel eens mondstukken vervaardigd op een draaibank. Het is daardoor makkelijker de happes aan de persoonlijke wensen van de Bloazer aan te passen.

De HappeNadat de happe in de hoorn is geplaatst kan er geblazen worden.


Natte hoorn en Droge hoorn


 
       
  Het Ontstaan  
       
  De Midwinterhoorn  
       
  De Bouw  
       
  Beeld en Geluid  
       
  Activiteiten overzicht  
       
  Links  
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
                Built by C. van Dielen