Een midwinterhoorn wordt gemaakt van een berken- elzen- of wilgenstam die al van nature een bepaalde kromming heeft. De ruwe stam dient ongeveer een lengte van 2 meter te hebben. Voor het schillen van de bast en het voorvormen van de stam worden gereedschappen gebruikt als een zaag, bijl, trekmes, schaven en raspen gebruikt. Gemiddeld krijgt de midwinterhoorn een lengte van 1.50 tot 1.80, waarvan de kant van het mondstuk (de happe) tussen de 3 en 5 cm is en de andere uiteinde tussen de 10 en 15 cm.
Daarna wordt de stam in twee delen gezaagd.
De beide delen worden over de gehele lengte uitgehold. Hierbij wordt een wanddikte van ongeveer 1 cm aangehouden. Hiervoor wordt een holle guts(beitel) gebruikt.
Daarna wordt de binnenkant van de helften door middel van schuurpapier gladgeschuurd. Het smalste stuk waar uiteindelijk de happe komt, wordt nog niet uitgehold. Aan de kant van de happe, wordt na het samenvoegen van de helften door middel van een boor een opening gemaakt om de happe in te plaatsen.
Er bestaan "droge" hoorns en "natte" hoorns. Bij droge hoorns zijn de twee hoornhelften met houtlijm weer met elkaar verbonden. Bij natte hoorns legt men op de zaagsnede een mattenbies en worden de hoornhelften met hoepels van bies tegen elkaar gebonden. Om ze luchtdicht te krijgen worden deze hoorns daarna in een waterput gehangen, zodat door het opzwellen van bies en hout alle naden zich luchtdicht sluiten. Deze hoorn moet dan ook onder water bewaard worden.
De droge hoorn wordt gelijmd en daarna goed nageschuurd en afgelakt. Meestal worden er dan ook biezen om de helften gebonden. Dit dient bij een droge hoorn echter enkel als versiering. De droge hoorn kun je daarentegen makkelijker bewaren. Je kunt hem daardoor aan de muur hangen, of zelfs achter de kast zetten.
Als mondstuk wordt een klein stukje speciaal gesneden vlierhout gebruikt, waarvan de kern makkelijk verwijderd kan worden. Het mondstuk, de happe, wordt schuin afgesneden, zodat er tegen de zijkant van de hoorn wordt geblazen. Tegenwoordig met de nieuwe technieken worden er ook wel eens mondstukken vervaardigd op een draaibank. Het is daardoor makkelijker de happes aan de persoonlijke wensen van de Bloazer aan te passen.
Nadat de happe in de hoorn is geplaatst kan er geblazen worden.
Ook dit jaar zijn de Lönnke Bloazers weer tijdens de advent in en rond om Lonneker te horen. Wil je weten wanneer kijk dan in ons activiteiten overzicht hieronder.